Private Residence Designed to Merge with the Developing Sub-Urban Context of the Area

by Interior-designing

Welcome to new post: Private Residence Designed to Merge with the Developing Sub-Urban Context of the Area and get new design inspirations. Interior-Designing.net updating latest news about beautiful home designs, home decoration, interior design, Furniture design, Interior design, Bedroom Designs, Living Room Designs, Bathroom Designs, Kitchen Designs, Teen Room Designs, Kids room design ,Accessories design, Decoration design, Accessories design, Dining room design. It’s might be useful for you in decorating your home. You can share elegant pictures on your social network, or pin it in your interest collection. Please support and follow us to get new home design ideas and new design trends.

ICONCAST is the architectural firm responsible for this private residence which is located in Koswatta, a junction located inside the main town Battaramulla near Colombo in Sri Lanka, and which was designed to function as the architect’s own home. It was completed in 2014 and covers a total ground area of 3,200 square meters, or almost 10,500 square feet. The home’s design was devised to merge with the developing sub-urban context of the area, and attempts to make efficient and optimal use of land, space, and construction materials.

View of the construction surrounded by vegetation

Residence in the center of the neighborhood

Main entrance

Interior with terracotta floors

The living space, and its adjacent garden, are raised 4 feet from the existing ground level. This allows these spaces to have an added level of privacy, as they are sheltered from the road. The living room opens out to the garden through clear glass doors, which also serve to allow an uninterrupted view to the exterior from the inside.

Interior of the living room with high ceilings

View of the living room connected to other rooms by stairs

Stairs in black metal

Stairs connecting levels

The dining room, pantry, and TV lounge all coexist together in the same space, their décor keeping each area harmonious with the next. Such a design aids in the visual distribution of the space, making it seem larger, and helps with the ventilation of the areas. As the home is taller than the surrounding buildings, it enjoys uninterrupted views over the gardens nearby.

Kitchen with white brick walls

View from the kitchen

Kitchen with dining area

Wooden kitchen with black countertop

Night view of the kitchen


source: homedesgn.com

You may also like